Nenä vuotaa. Se voisi olla viikon teema. Nokka niin pirskatin tukossa kuin olla ja voi. Bebanthenia vaan nokkaan niin kyllä se siitä. Tiistai aamulla oli tunteja Kiinan ulkomaankaupasta. Mielenkiintoista sillä alkuun selvitellään Kiinan suhteita naapurivaltioihin ja kuunnellaa miksi yleensäkkin Kiina on kommunistinen valtio. Välillä tekisi mieli vähän sanoa takaisin, mutta tietäähän sen että siitä ei olisi mitään hyötyä. Kuten miksi demokratia on huono asia ja miten hyvin sen toimimattomuuden näkee nykyään Irakissa. Jätettäköön minun omat mielipiteet omaan rauhaan ja kuunnellaan ja opitaan mitä toiset on mieltä.

Päivä meni tosissaankin räkiessä ja popsiessa buranaa. Nenä vaan vuosi ja vuosi jatkuvalla syötöllä. Kaupassak käydessä piti mahdollisimman vähän rykiä sillä isossa kaupungissa hygienia on tärkeämpää. Mikä näkyy ihmisten käyttäytymisessä mutta ei aina niinkään sitten muuten. Jose antoin lääkkeitä sillä se on ostanu kaapit täyteen Yhdysvalloista ennen tänne tuloaan.

(Kaupasta tuli ostettua melkosen hyvää huulirasvaa, ainakin mainostekstin perusteella.)

Tunnukset nettiin saatiin parin soiton ja toimistolla käynnin jälkeen. Onhan se hidas mutta silti se toimii paremmin kuin entinen netti. Ei tarvihe varastaa jonkun naapurin langatonta verkkoa ja toivoa sormet ristissä että se toimisi. Langaton netti toimii mikäli asettaa tietokoneen noin +-5cm tarkkuudella ikkunalaudalle tietyssä asennossa. Lisäksi kello pitää olla yli yhdeksän paikallista aikaa sen toimiakseen. Nyt välillä toimii koulunsähköposti, välillä nettipankki, välillä naamakirja pitkän taistelun jälkeen. Saapahan kaiken tärkeimmän kumminkin tehtyä jos hyvä tuuri käy tällä huonekohtaisella netillä.

Tiistai iltana lähdettiin käymään kauppakeskuksessa, torilla tai marketissa. Miten sen nyt kukin haluaa sanoa. Kerrostalossa jossa on viisi kerrosta, jokaisessa kerroksessa omat tavarasa, teemansa  ja kojunsa. Vähä kuin Virossa Mustanmäentorilla. Kaikki lähti mukaan tekemään kauppaa. Sieltä löyty jos mitä, kodin sisutamisesta, vaatteisiin ja meikkeihin. Matthias innostui tekemään kunnolla kauppaa. Alkuun se osti vähä sitä sun tätä. Pää paino oli kaupanteossa ja huvikseen tinkaamisessa. Eihän siitä kiinaks tullu mitään, mutta laskimen kouraan saatua alkoi lyyti kirjoittaa. Parhaana tapauksena voi pitää sitä kun se tinkas puvun 47€ johonkin 22€. Sitten mennessä viimein sovittamaan muutaman muun erehyksen jälkeen ei sopivia housuja löytynytkään. Matthias päätti sitten jättää kaupat tekemätä. Kyllä se nainen tuli nopeasti perään sovittelemaan ja kun ei kauppoja enää syntynyt niin kyllä kuulu tiukkaa tekstiä naiselta meidän poistuessa. Sinne meni sen päivän palkka. Kotimaassa huolsin oman puhelimeni 55€. Vaihatin näppäimistön ja uusin näytön. Nyt kun kävelin marketissa niin huomasin että eiköhän täällä oo korjauspisteitä. Näät ku työntekijät avaa ja laittaa koneen uuteen uskoon. Olisin varmaan päässy jollakin kympillä täällä. No minkäs sille tekee.

( Matkalla oli ruuhkaa, kuten oikeella olevien autojen jarruvaloista näkee , ei liikenne edennyt siinä yhtään.)

Takaisin mentiin parin tunnin palloilun jälkeen. Pettymykseksi kävin syömässä muiden mukana mäkkärissä. Tavoitteena on välttää kyseistä paikkaa, mutta sinne mentyään ei voi olla tilaamatta mitään. Huoneisiin palattua tuli nautittua tästä ihanasta internetistä, joka toimii jos on sillä tuulella. On se jännä miten tähänkin on niin koukussa. Auttaa se kyllä melkosesti koti-ikävän poistamisessa sillä saa tietoa suomeksi ja suomalaisiin ystäviin saa yhteyden.

Keskiviikkona ei ollut tunteja sillä toinen kurssi on jo käyty suomessa ja toisen kurssin jätän käymättä. Kursseja pitää valita pakollisten kiinan kielen, kirjoittamisen ja kuuntelemisen lisäksi yksi. Valitsin kolme seitsemästä valinnaisesta. Voihan niitä ottaa vaikka kaikki jos kiinnostaa. Ite ajattelin panostaa noihin muutamaan mitä oon ottanu ja lisäksi jää keskiviikko ja torstai vapaaksi jotta silloin voi matkustaa jonnekkin mikäli haluaa. Elämä on priorisointia ja ite näen sen henkilökohtaisena tutustumisena Kiinaan enkä niinkään luokassa ja huoneessa opiskeluun.

Tunneille on ilmestynyt pari kiinalaista opiskelijaa. Rupes vähän ihmetyttää ku ne sano olevansa Suomesta. Ovat ensimmäistä ja toinen toista vuotta opiskelemassa Imatralla paperiteknologiaa ja ovat nyt tullet vaihtoon Kiinaan. En kyllä tiiä miten ne siinä on onnistunu. Yhden selitys että hällä oli kova koti-ikävä ja siksi tuli takasi tänne vaihtoon. On ne Suomen ammattikorkeakoulut ihmeellisiä laitoksia.

Päivällä käytiin läheisessä marketissa katsastelemassa kännykkä tarjontaa sillä iPhone kopio houkuttaa melkoisesti. Tosin huonona puolena voi pitää että kaupassa ei semmosia ollut. Ainoastaan muita malleja. Sen jälkeen syömään ja takaisin kämpille. Ilta menikin Boratin merkeissä ja viimein kun lämpimät hanat aukesivat tuli pestyä kaikki lika kylpyammeesta. Tero on aiemmin siivonnut lavuaarin ja lattian. Nyt alkaa tunnistamaan että kyllä niissä hanoissa kromiakin on eikä vaan paksua kerrosta likaa. Tietenkin kylpyammeen pesun jälkeen pitää myös käydä kylvyssäkin. Otin reissusta kaiken irti ja lueskelin kiinaa. Tero ihmetteli vaan mitä muminaa kuuluu kylppäristä ku lausun sanoja ääneen. Ilta menee normi merkeissä, surffailessa, kirjoittaessa ja kattellessa leffoja.